Ohlédnutí za RSS 2019, 2020

Pojďme si společně připomenout dva poslední slunečné ročníky preventivní akce Rozhodni se sám.

Projekt Rozhodni se sám je zaměřen na prevenci rizikových jevů ve společnosti, hlavně mezi dětmi a mládeží. Negativní jevy jako užívání legálních i nelegálních drog, šikana, psychické i fyzické násilí, sebepoškozování, komplikované rodinné, partnerské a sexuální vztahy a mnoho dalších mohou narušit zdravý vývoj dítěte nebo mladého člověka. Organizátor, Spektum - centrum primární prevence a drogových služeb, chce vždy před začátkem školního roku upozornit na tuto problematiku a způsoby, jakými se o ní dá s dětmi a mladými lidmi mluvit, jak s nimi pracovat.

V roce 2019 znělo téma Naše děti v on-line světě. Patronkou tohoto ročníku byla usměvavá herečka a muzikantka Erika Stárková. 
Souběžně s celou akcí probíhaly tři vstupy pana Petra Šmída, který je expertem na vzdělávání v oblasti kyberkriminality a připravil si seminář na téma Virtuální svět našich dětí.
Krátké video z akce ke shlédnutí zde.

Již třináctý ročník se konal v loňském roce 2020. Téma Naše děti on-line volně navázalo na předchozí rok a na Farských humnech bylo opět co zažít. Patrony byli tentokrát reprezentantka ČR a vicemistryně Evropy ve volném stylu Adéla Hanzlíčková a reprezentat ČR v judu David Pulkrábek.
Možnost dozvědět se více o virtuálním světě měli účastníci na seminářích vedených psycholožkou a odbornicí na závislosti Markétou Homolkovou. Ta navíc představila i projekt Replug me, který může pomoci například rodičům v nastavení smysluplných pravidel pro děti v on-line světě a pro ně samotné zde najít správnou rovnováhu.
Podívejte se, jak vypadal ročník 2020 zde.