Letošní Rozhodni se sám bude o on-line světě dětí

[21.8.2020] Srdečně zveme na 13. ročník interaktivního dne "Rozhodni se sám" pro děti, teenagery a jejich rodiny ve Žďáru nad Sázavou.

V pátek 28. srpna od 10 do 17 hodin proběhne na Farských humnech ve Žďáru nad Sázavou již třináctý ročník preventivní akce pro děti, mládež i celé rodiny Rozhodni se sám. Tématem letošního ročníku je Naše děti on-line. Prostřednictvím různých aktivit, seminářů a workshopů se rodiče dozví, jak pochopit virtuální svět, ve kterém jejich děti žijí. Patrony akce jsou reprezentantka ČR a vicemistryně Evropy v zápasu ve volném stylu Adéla Hanzlíčková a reprezentant ČR v judu David Pulkrábek, se kterými se mohou zájemci pozdravit, zasportovat si a také poměřit síly v přátelském souboji.

K přiblížení širokého tématu, kterým on-line svět dětí je, organizátoři připravili třeba seminář s psycholožkou a odbornicí na závislosti Markétou Homolkovou. „Naše děti se už do virtuálního světa narodily. Na rodičích a vychovatelích ovšem je, aby je naučili se v tomto světě orientovat a upozornili je, na co si v něm dávat pozor,“ uvádí psycholožka. Ta na semináři, který proběhne od 11 a od 14 hodin v klubovně skautů na ulici 1. Máje, představí zájemcům mimo jiné projekt Replug me. Ten může rodičům pomoci nastavit dětem pro on-line svět smysluplná pravidla a jim samotným v digitálním světě najít rovnováhu. Rodiče se také dozví, co na sociálních sítích a na internetu jejich potomky tak láká, proč je pro ně virtuální prostředí přitažlivé nebo jak technologie ovlivňují proces učení, paměť i spánek dětí.

Další užitečné informace, hlavně o sociálních sítích, které děti a mládež s oblibou navštěvují, přinese stánek odborníků z Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. „Rodiče dnes často dostávají radu, aby se podívali na sociální sítě, na kterých děti tráví čas, zhlédli videa jejich oblíbených youtuberů, mluvili jazykem svých ratolestí. Jenže často nevědí, koho mají na internetu vyhledat nebo jak se na oblíbenou síť svého potomka vůbec dostat,“ říká lektorka této organizace Petra Sobková. Proto pro rodiče připravují zajímavou deskovou hru Městečko Kybernetov a netradiční muzeum Za dveřmi dětského pokojíčku. Touto zábavnou formou pomohou rodičům v orientaci v sociálních sítích a souvisejících tématech.

Letošní ročník akce Rozhodni se sám přinese veřejnosti také bohatý doprovodný program – odpočinkovou kavárnu s herními prvky pro nejmenší, keramickou a výtvarnou dílnu, lezeckou stěnu, skákací hrad a další aktivity. Na nejmenší děti bude čekat také Igráčkova dílna, ve které si mohou pomocí různých materiálů ozdobit svoji postavičku Igráčka.

Organizátory Rozhodni se sám jsou žďárské Centrum primární prevence Spektrum, Rodinné centrum Srdíčko a Kontaktní a poradenské centrum Spektrum, která provozuje Kolpingovo dílo České republiky.

Plakát 2020

Více na http://rss.kolping.cz.