Spektrum ve Žďáře n/S zlepšuje život lidem bez domova

[30. 4. 2019] Kontaktní a poradenské centrum Spektrum mohlo díky evropskému projektu rozšířit své zaměření také o lidi bez domova, s nimiž bývá spjaté téma užívání alkoholu.

Dalibor (54 let) je již dva roky na ulici. Má postavený stan v lese za městem. Denně se chodí umývat k řece a jídlo si bere z potravin vyhozených u obchoďáků. Je sám, není v kontaktu s rodinou, která s ním nechce být spojována. Snaží se o sebe postarat bez cizí pomoci. Když jde městem, někteří lidé si ho dobírají, posmívají se mu, urážejí ho. Často slýchá slova jako „bezďák“, „špína“, „povaleč“, „alkáč“. Raději se tak lidem straní. Večer si koupí nějaké levné pití a snaží se tak zapomenout na svoji samotu. Čeká ho další studená noc. Přitom ještě před pár lety se mu dařilo. Měl vlastní menší firmu, velký byt, rodinu. A stačilo velmi málo. Zákazníci přestali platit zakázky, Dalibor se tak dostal do finanční tísně, vzal si úvěr, ale situace se ještě zhoršila. Nevěděl, jak ji řešit. Skončilo to zabavením veškerého majetku a rozvodem. Dalibor neměl nic a tak začal jeho život na ulici.

„Příčin života venku je mnoho, často jde právě o ztrátu zaměstnání, rozvod, může to však být i návrat z výkonu trestu, špatné hospodaření s financemi či dluhy. O dobrovolné rozhodnutí se jedná v minimech případů,“ uvádí Vlastimil Malenovský, pracovník Kontaktního a poradenského centra. „U většiny lidí bez domova je rozšířené užívání alkoholu. Důvody tohoto stavu jsou různé. Může jít o zvyk z rodiny, kde bylo časté užívání alkoholu normální, zmírňování úzkosti z náročných situací života venku, posilování soudržnosti s ostatními, anebo to bývá způsob, jak uniknout beznaději,“ upřesňuje Malenovský.

„Projekt s názvem Káčko 3D nám umožnil rozšířit cílovou skupinu, pro kterou bylo zařízení doposud určeno. Samotný projekt vychází ze strategického plánu sociálního začleňování ve Žďáře nad Sázavou. Doposud probíhalo ve městě koordinované mapování lidí bez domova. Lidí bez přístřeší v naší lokalitě je kolem 40 a z většiny se jedná o muže,“ upřesňuje situaci Barbora Augustýnová, vedoucí zařízení. Cílem projektu je doplnění chybějících forem práce pro tuto specifickou skupinu lidí. Nabídnout jim podporu v jejich situaci, ale také zpřístupnění služeb, které doposud bylo obtížné využívat, tedy možnost sprchy či praní prádla.