Bezplatné testování a beseda s lékařem na téma infekčních nemocí

[10.11.2016] Ve Spektru se opět můžete nechat bezplatně otestovat na protilátky viru HIV a protilátky žloutenek typu B a C.

Bezplatné testování a beseda s lékařem na téma infekčních nemocí

Ve Spektru se opět můžete nechat bezplatně otestovat na protilátky viru HIV a protilátky žloutenek typu B a C. Na téma těchto nemocí pak bude následovat beseda s lékařem novoměstské nemocnice.

Spektrum – Kontaktní a poradenské centrum se i letošní rok připojuje ke kampani Evropský testovací týden. Jde již o čtvrtý ročník celoevropské kampaně, jehož koordinátorem pro celou ČR je Státní zdravotní ústav. Letošní ročník se bude konat od 18. do 25. listopadu 2016. Bude tak předcházet 1. prosinci, Světovému dni boje proti AIDS.

Kampaň je zaměřena na zviditelnění problematiky HIV/AIDS a jejím cílem je zpřístupnit testování na HIV infekci a hepatitidy B a C. V České republice dochází již několikátý rok k vzestupu infekce HIV. Včasné odhalení nemoci umožňuje podstoupit léčbu, která dokáže zajistit kvalitní život. Proto je tato kampaň ideální příležitostí. Čím dříve je infekce odhalena, tím účinněji odpovídá tělo pacienta na léčbu a předchází se nežádoucím komplikacím.

Akce je určena široké veřejnosti. Nechat otestovat se může každý, kdo byl v minulosti vystaven riziku infekce HIV, zejména prostřednictvím nechráněného pohlavního styku. Častější testování by pak měli využívat především lidé ze skupin ohroženějších HIV infekcí a žloutenkami, tedy muži mající sex s muži, osoby poskytující sexuální služby za úplatu a injekční uživatelé drog.

Kontaktní a poradenské centrum Spektrum nabízí testování ve čtvrtek 24.11.2016 a to v čase 8:00 – 18:00. Testování je bezplatné a bez nutnosti poskytnutí osobních údajů.

Bude prováděno přímo v Kontaktním a poradenském centru (Žižkova 16, Žďár nad Sázavou).

O týden později, ve středu 30.11.2016 od 16:30 se bude konat ve stejných prostorách také beseda s lékařem Infekčního oddělení Nemocnice Nové Město na Moravě o problematice infekčních nemocí se zaměřením na HIV a hepatitidy B a C nebo v poslední době často zmiňované hepatitidě typu A. Beseda je určena široké veřejnosti a všem, kteří se chtějí dozvědět více o příznacích, průběhu, možnostech léčby a prevence těchto nemocí.

Více informací naleznete:

http://www.prevencehiv.cz/akce/evropsky-testovaci-tyden/
http://www.spektrum.kolping.cz/

leták ke stažení ve formátu pdf. (zde)