Na akci Rozhodni se sám 2016 chutnala netradiční jídla z luštěnin malým i velkým

[29.08.2016] V pátek 26. srpna proběhl v areálu na Farských humnech devátý ročník preventivní a sportovní akce Rozhodni se sám, která se letos nesla v duchu zdravého jídla a pohybu.

Stovky rodičů, prarodičů a dětí vyzkoušely sportovní aktivity, ochutnaly množství neobvyklých jídel z luštěnin nebo využily dalšího doprovodného programu.

      Akci každoročně organizuje Kolpingovo dílo České republiky, Centrum primární prevence Spektrum, Rodinné centrum Srdíčko a Atletického oddílu TJ Nové Město na Moravě. Letošní podtitul Zdravě jím, zdravě se hýbu, vznikl jako reakce organizátorů na ustanovení OSN, která vyhlásila letošní rok Mezinárodním rokem luštěnin.

    „U našeho stánku proto mohli příchozí ochutnat nejrůznější pokrmy z méně známých druhů luštěnin. Překvapilo nás, jak chutnaly například celerové placky s tempehem nebo lívanečky z Hrašky. Také smažená cizrna, která může být vhodnou náhradou nezdravých pamlsků, měla velký úspěch,“ vysvětluje Kateřina Bukáčková, výživová poradkyně.Daly jsme také mnoho rad k méně obvyklému způsobu úpravy luštěnin – klíčení. Klíčené luštěniny jsou velmi chutné a nutričně se rovnají superpotravinám,“ dodává její kolegyně Simona Šafránková.

      O zdravý sport a pohyb se na akci postarala Tělovýchovná jednota Nové Město na Moravě. Série závodů s názvem Běh Farskými humny zahájily nejmenší děti, běželi také rodiče s kočárky a školáci. „Účastníci dostali od našich sponzorů pěkné ceny, které jim předal patron akce Lukáš Kourek, mistr České republiky v přespolním běhu a odchovanec našeho atletického oddílu,“ dodává Petr Hubáček, trenér atletického oddílu Tělovýchovné jednoty Nové Město na Moravě.

    Areál Farských humen byl po celý pátek plný také dalších doprovodných aktivit. U stánku Rodinného centra Srdíčko byly dětem k dispozici kreativní dílny a hrací koutek s igráčky dalšími hrami od firmy Efko-karton nebo skákací hrady. Starší děti mohly lézt na horolezeckou stěnu, vyzkoušet si chůzi s opileckými brýlemi nebo se projet na lodičkách po řece Sázavě.

   Za podporu a spolupráci děkujeme Městu Žďár nad Sázavou, Kraji Vysočina, firmě VHS Bohemia, Autocentr Hudec, Všeobecné zdravotní pojišťovně, Pekařství Řečice, SZŠ a VOŠ Žďár nad Sázavou, Žďárskému průvodci, Hit Rádiu Vysočina, Autoškole Vysočina, prodejně TOP-VITAL, rehabilitaci Ing. Martině Šilerové, Přístavu vodních skautů Racek, Rugby Clubu Titáni Nové Město na Moravě, Výchovnému ústavu VM pobočka Žďár n. S., dobrovolníkům z centra Kambala a firmám Efko – karton, Hraška a Country life.