Výstava „Děti a závislost aneb Mne se to (ne)týká“ s Lukášem Hejlíkem v kině Vysočina

[1. 12. 2015] Po celý prosinec může žďárská veřejnost v prostorách Kina Vysočina shlédnout putovní výstavu Děti a závislost aneb Mne se to (ne)týká.

Poutavá a přitom velmi výpravná výstava informuje o nebezpečích plynoucích ze závislosti dětí a mladých lidí. Je zaměřena hlavně na rodiče, jejichž informovaný přístup je v prevenci závislostí jejich dětí nenahraditelný. Tváří projektu se stal známý herec Lukáš Hejlík.

Výstava je přístupná veřejnosti od 1.12.2015 do 8.1.2016, vždy od čtvrtka do neděle v prostorách Kina Vysočina. Prostory se otevírají vždy hodinu před zahájením promítání. Centrum primární prevence Spektrum na ni bude zvát i žďárské základní a střední školy.

Výstavu jsme převzali od sdružení Tým mládeže Brno – venkov a organizace Podané ruce. Obě společnosti pracují dlouhodobě se závislými dětmi a mládeží a věnují se i problematice prevence. Proto tuto výstavu chápeme i jako přiblížení naší činnosti veřejnosti, která má šanci se poutavou formou o problému dozvědět více. Spektrum letos oslavilo dvacáté narozeniny a tak je pro nás i veřejnost malým dárkem k tomuto výročí,“ uvedla Petra Nováčková, vedoucí centra primární prevence Spektrum.

V České republice se stále zvyšuje množství dětí i dospívajících závislých na legálních i nelegálních drogách. Mezinárodní výzkumná studie ESPAD z roku 2014 přinesla pro Českou republiku nelichotivé výsledky – zhruba čtvrtina studentů středních škol a více než pětina žáků základních škol přiznává denní kouření. Nadměrné dávky alkoholu, tj. 5 a více sklenic, často pilo 23,2 % studentů SŠ a 15,3 % žáků ZŠ.

S nelegálními drogami udává zkušenost téměř polovina středoškoláků a více než třetina žáků základních škol. Nejčastěji užitou nelegální drogou byly mezi oběma skupinami konopné látky. „Na druhém místě se v tomto varujícím žebříčku umístily halucinogenní houby a LSD,“ dodává vedoucí Spektra.

Za vznik celé výstavy vděčíme Mgr. Ondřeji Ipserovi, koordinátorovi týmu pro mládež v Brně. Mimo zmíněného Lukáše Hejlíka se mu podařilo do nafocení a tvorby zapojit erudované forografy Libora Foltýnka a Veroniku Hrdličkovou. Na čtrnácti postrech ztvárnily nezvyklé situce modelky a modelové, například Andrea Melicharová, Alexandra Ženatá, Michal Králík či Sandra Pivková. Řada posterů byla adotována význačnými osobnostmi a i díky tomu je u nás tato výstava celý mesíc k vidění!

Všichni jste srdečně zváni!